Dr. W. Murphy creëerde de vinyl bloedzak in 1949-50 samen met zijn collega Dr. Carl W. Walter. In 1952 trad hij in dienst bij de Amerikaanse volksgezondheidsdienst en ging tijdens de Koreaanse oorlog naar Korea waar hij de effectiviteit van zijn nieuwe uitvinding kon demonstreren.
De bloedzakken speelden een belangrijke rol bij transfusies voor gewonde soldaten. In een interview in de New York Times uit 2019 zei Dr. Murphy: “Het was de eerste grote test van de zakken onder slagveldomstandigheden, en het was een onverdeeld succes.”
Inzet van PVC-bloedzakken tijdens de Koreaanse oorlog
De vinding van de flexibele bloedzak, die binnen de gezondheidszorg nog steeds wordt gezien als beste optie voor het veilig en schoon verstrekken van bloed, heeft talloze levens gered. Het veranderde alles wat betreft het opslaan, transporteren en gebruiken van bloed voor transfusies – niet alleen op het slagveld maar ook in gebieden met natuurrampen en uiteindelijk binnen de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen.
Vóór zijn uitvinding werd bloed bewaard in glazen flessen. Die gingen gemakkelijk kapot, waren moeilijk steriel te houden, vatbaar voor luchtbellen die transfusies bemoeilijkten, omvangrijk en namen dus veel ruimte in beslag in koelkasten. Kortom, lastig in gebruik. Dat maakte de uitvinding van Dr. Murphy al redelijk revolutionair. PVC-bloedzakken zijn immers het tegenovergestelde van hun glazen tegenhangers: ze breken niet, zijn niet moeilijk steriel te houden, zijn niet gevoelig voor luchtbellen en nemen niet veel ruimte in beslag in een koelkast.
Maar het grootste voordeel werd ontdekt nadat ze op grote schaal werden toegepast: PVC-bloedzakken houden bloed aanzienlijk langer veilig en bruikbaar dan glas. In PVC-bloedzakken kan bloed tot wel 42 dagen worden bewaard. Samen met de flexibiliteit maakt dat vinyl bloedzakken wereldwijd makkelijk inzetbaar.
Sinds de jaren zestig is het gebruik van vinyl voor bloedzakken, katheters en intraveneuze infusen de standaard binnen de geneeskunde. Naast de vinyl bloedzakken was Murphy’s inbreng ook van enorme waarde bij het creëren van nieuwe technologieën voor pacemakers, kunstnieren en veel steriele apparaten, zoals trays, scalpels, spuiten en katheters. Toen Dr. Murphy in 1985 met pensioen ging, bezat hij 17 patenten.
Dr. William P. Murphy werd 100 jaar.