EmailX( voorheen Twitter)FacebookLinkedIn

PVC voor schoon drinkwater

22 maart is Wereldwaterdag. Schoon drinkwater is in afgelegen dorpen in Afrika een luxe. De Amerikaanse non-profitorganisatie Drink Local Drink Tap probeert daar verandering in te brengen. Met de inzet van PVC. 

In veel Afrikaanse landen is toegang tot schoon drinkwater niet zo eenvoudig als het opendraaien van de kraan. Vaak lopen plattelandsbewoners gemiddeld 6,4 kilometer per dag om water te vinden en te vervoeren. En dat water is dan misschien niet eens veilig genoeg om te drinken.

'Mijn stelling is dat als mensen geen toegang hebben tot schoon water, ook hun ontwikkelingskansen verminderen', zegt Erin Huber, oprichter en uitvoerend directeur van de Amerikaanse non-profitorganisatie Drink Local Tap Local (DLTL). 'In Afrikaanse landen zijn het vaak de vrouwen of de meisjes in het gezin die de taak hebben om water te halen. Die moeten daar dan een urenlange tocht voor afleggen. Tijd die ze niet kunnen besteden aan school of werk. Wanneer je in dit soort gemeenschappen een schone en veilige waterbron installeert, zie je gelijk de gezondheid van de bewoners en het schoolbezoek verbeteren.'

 

Betrouwbare waterbron

En dat is waar het DLTL om te doen is. Met het aanleggen van betrouwbare waterbronnen in afgelegen dorpen in Oeganda, heeft zij inmiddels dertigduizend mensen van veilig drinkwater voorzien en hun kansen en kwaliteit van leven verbeterd. De waterbronnen van DLTL bestaan uit boorgaten om water uit de grond te halen en putmantels voor een waterreservoir waarmee ook regenwater wordt opgevangen. Het gekozen materiaal voor deze waterinfrastructuur is PVC.

 

Aan de keuze van het meest geschikte leidingmateriaal lag een aantal eisen ten grondslag. Het materiaal moest:
•gemakkelijk te vervoeren zijn naar afgelegen dorpen;
•tientallen jaren meegaan zonder veel onderhoud;
•bestand zijn tegen lekkage, om de natuurlijke hulpbronnen zoveel als mogelijk te behouden;
•en natuurlijk betaalbaar zijn.

PVC de beste optie

Bij het maken van hun keuze gebruikte DLTL de uitkomsten van een studie van de Utah State University naar de verschillende alternatieven voor waterinfrastructuur. De universiteit onderzocht diverse Amerikaanse installaties en kwam tot de conclusie dat leidingwerk van PVC de meest betaalbare en duurzame optie is. Buizen van PVC blijken minder te lekken of leidingbreuken te vertonen dan de alternatieven en zijn licht van gewicht waardoor het makkelijk te vervoeren is. Bovendien heeft een PVC-buis een lange levensduur van tot wel 100 jaar, waardoor de CO2-footprint lager uitvalt dan ander materiaal dat voor waterinfrastructuur wordt toegepast.

Succesvol

Waar gemiddeld 80 procent van de waterprojecten in Afrika binnen twee jaar mislukt, heeft DLTL tot nu toe een slagingspercentage van 100 procent. 'Het succes valt en staat met goed gebruik en onderhoud van de watervoorziening', zegt Huber. 'Daarom betrekken we inwoners bij de projectplanning, de aanleg van de installatie en leren we hen hoe zij deze moeten gebruiken en onderhouden. Maar ook de inzet van PVC is zeker een van de succesfactoren.'

Bron: The Vinyl Instute.