EmailX( voorheen Twitter)FacebookLinkedIn

Rijnhaven schoongemaakt

Donderdag 28 april sloeg de Taskforce Clean Sweep Rotterdam de handen ineen om het vuil dat zich in de Rijnhaven ophoopt op te ruimen. In totaal is ruim 6m³ afval opgehaald, waarvan ongeveer 0,5m³ bestaat uit kleine plastics. 

Aan de schoonmaakactie werkten medewerkers van Shin-Etsu, Ducor, Chemours, Lucite, de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf mee. Het was een pilotactie van de Taskforce Clean Sweep Rotterdam, die vervuiling door plastic korrels, poeders en vlokken in de haven van Rotterdam wil tegengaan. De oevers van de Rijnhaven zijn schoongemaakt en grotendeels ontdaan van grof afval en plastic korrels.

De Taskforce kreeg ondersteuning van Hebo Martiemservice, die met speciale afzuigunits kwam helpen. In totaal is 28 april ruim 6m³ afval opgehaald, waarvan ongeveer 0,5m³ bestaat uit kleine plastics. Het gaat om een proef die duidelijk moet maken wat de mogelijkheden zijn van deze schoonmaakmethode. Enige tijd geleden is ook de Londonhaven op deze manier schoongemaakt en de Taskforce wil in de toekomst meerdere havens op deze wijze schoonmaken.

 

Breed programma

Ann Geens, sitemanager van producent Ducor en voorzitter van de Taskforce: ‘Deze schoonmaakactie is een onderdeel van een veel groter programma dat we met de Taskforce opzetten. Het gaat daarbij niet alleen om bewustwording, maar we delen ook praktische handvatten voor de aanpak van het probleem. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de werklocatie, maar ook aanscherpen van procedures en bewustwording creëren en trainen van het personeel. We willen zoveel mogelijk partijen samenbrengen, want alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.’

Operation Clean Sweep®

De Taskforce Clean Sweep Rotterdam bestaat uit diverse bedrijven uit de kunststof producerende industrie, de gemeente Rotterdam, ondernemersvereniging Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam N.V., PlasticsEurope Nederland, DCMR Milieudienst Rijnmond en Rijkswaterstaat. De Taskforce bestaat inmiddels een jaar en is opgericht na een conferentie over de problematiek van vervuiling door plastic korrels. Ook de Plastic Soup Foundation heeft hierin een rol gespeeld. Zij vroegen aandacht voor de grote hoeveelheden plastic korrels in het water en op oevers in de haven van Rotterdam.

De Taskforce is vernoemd naar het programma Operation Clean Sweep® van PlasticsEurope, de brancheorganisatie van de kunststof producerende industrie. Dit convenant is breed ingeburgerd in de industrie en ondertekenaars streven naar nul emissie van plastic pellets, poeders en vlokken. De Taskforce streeft ernaar om zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in de gehele keten aan zich te binden.